Przepis na zupę kurkową z kurkumą i musztardą

Składniki:
200 g kurek
łyżeczka soli
łyżka masła klarowanego
średnia cebula
3 ząbki czosnku
800 ml bulionu
łyżka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
łyżka śmietany
łyżeczka kurkumy
natka pietruszki
makaron Lubella Jajeczna 5 jaj wstążki

Sposób przygotowania:
Kurki wkładamy do miski, posypujemy solą i na chwilę zalewamy wrzątkiem, żeby usunąć nieczystości. Następnie je odcedzamy i obsuszamy papierowym ręcznikiem. W garnku roztapiamy klarowane masło. Szklimy na nim pokrojoną w drobne piórka cebulę, dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy około 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron, który po odcedzeniu, przelewamy zimną wodą. Śmietanę mieszamy z kurkumą i musztardą. Hartujemy mieszankę, poprzez stopniowe dodanie do niej 2-3 łyżek gorącej zupy, po czym całość wlewamy do garnka. Mieszamy i podajemy z ugotowanym makaronem oraz natką pietruszki.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *