Jak żyć z alergią?

Alergia jest dziś powszechną chorobą. Dotyczy niemal każdego. Nawet jeśli sami nie chorujemy, to zmagają się z niż nasi bliscy.  Ponad 40 procent Polaków ma alergię albo cechy nadwrażliwości. Niestety liczba ta wciąż rośnie.
Nazywana jest obecnie chorobą cywilizacyjną XXI w. z uwagi na dużą i stale rosnącą częstotliwość występowania. Alergia jest to nadwrażliwość przy kontakcie z różnego rodzaju substancjami (alergenami), za którą odpowiada zaburzenie funkcji obronnych organizmu. Inaczej mówiąc to odpowiedź układu immunologicznego, dającego objawy chorobowe.

Alergie w zależności od drogi, którą alergeny przedostają się do organizmu, można podzielić na cztery grupy: wziewne (np. kurz, roztocze, sierść zwierząt, grzyby oraz sezonowo pyłki traw, drzew i innych roślin), pokarmowe (pochodzenia zwierzęcego i roślinnego), kontaktowe (np. substancje chemiczne, lateks) i iniekcyjne (jady owadów, leki podawane domięśniowo lub dożylnie). Pamiętajmy też, że alergia może objawić się na każdym etapie życia i dotyczyć układów: nerwowego, pokarmowego i oddechowego.

Każdego roku rośnie liczba osób zmagających się z alergiami. W krajach wysokorozwiniętych jest to już co najmniej 20-30% populacji. Eksperci alarmują, że w ciągu najbliższego dwudziestolecia nawet co drugi Europejczyk będzie cierpiał na jakąś postać alergii. – mówi dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska, Dyrektor ds. Nauki i Rozwoju Synevo i dodaje – niestety niemożliwe jest trwałe wyleczenie alergii, jednak dobrze wiedzieć o niej więcej, aby łatwiej było z nią żyć. Warto stosować wszelkie możliwe sposoby radzenia sobie z alergią, ale nade wszystko trzeba poznać jej przyczyny, dlatego tak ważna jest diagnostyka w tym kierunku.

Alergia najczęściej występuje w postaciach: alergicznego nieżytu nosa, alergicznego zapalenia spojówek, astmy oskrzelowej i wyprysku alergicznego.

Rzadziej spotykane są alergie na jady owadów, leki i pokarmy, ale z racji na niebezpieczeństwo wystąpienia reakcji anafilaktycznych są one szczególnie niebezpieczne. Warto uważać zwłaszcza na użądlenie przez pszczoły i osy oraz nadwrażliwość na orzechy i orzeszki ziemne.

Reakcja organizmu może być różna i o różnym nasileniu. U części pacjentów są to występujące incydentalnie łagodne reakcje alergiczne. Zdarzają się jednak objawy mające postać długotrwałej choroby wyniszczającej organizm. Rzadko, ale może wystąpić też natychmiastowa i gwałtownie przebiegająca reakcja anafilaktyczna na alergen, na który pacjent jest szczególnie wrażliwy. Wstrząs anafilaktyczny, który prowadzi do nagłych zaburzeń układu naczyniowo-sercowego lub skurczu oskrzeli jest niezwykle niebezpieczny (włącznie ze skutkiem śmiertelnym).

Typy reakcji alergicznych i cho­roby zwią­za­ne z nad­wraż­li­wo­ścią na nie:

– reakcja wczesna, anafilaktyczna: katar sienny, astma oskrzelowa, ato­powe zapalenie skóry, aler­gie pokarmowe, aler­gie na jady zwierząt,

 – reakcja cytotoksyczna: prze­wle­kła pokrzywka, reak­cja poprzetoczeniowa, choroba hemolityczna noworodków, ane­mia hemo­li­tyczna. Do tej grupy zalicza się także niektóre przypadki choroby pęcherzowej, tocznia, mastenię i nadczynność tarczycy,

– reakcja kompleksów immunologicznych: guzkowe zapalenie tętnic, reumato­idalne zapalenie stawów, toczeń ukła­dowy, kłę­busz­kowe zapa­le­nie nerek, liszaj układowy. Do tej grupy alergii zalicza się także alergie pokarmowe IgG-zależne,

reakcja komórkowa, opóźniona: aler­giczny wyprysk kontaktowy, aler­gie na leki, na metale, alergie zawodowe, nie­wielki odse­tek aler­gii pokar­mo­wych (zwłasz­cza aler­gie na mleko kro­wie, soję i ryż).

W diagnostyce chorób alergicznych wykorzystywane są testy in vivo (testy skórne, płatkowe, próby prowokacji i inne) oraz testy in vitro – eozynofilia, całkowity poziom immunoglobuliny IgE oraz alergenowo swoiste przeciwciała IgE, przeciwciała IgG (szczególnie w nadwrażliwości pokarmowej), tryptaza, test aktywacji bazofilów BAT, test transformacji limfocytów LTT, antygen CD69, cytokiny, ocena cytotoksyczności. – wyjaśnia dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska.

Niektóre składniki pokarmowe i dodatki do żywności częściej od innych powodują niepożądane objawy ze strony przewodu pokarmowego. Głównym przykładem nieimmunologicznej reakcji na pokarm jest nietolerancja laktozy powodująca wzdęcia, kurczowe bóle brzucha, biegunkę. Testy na nietolerancję pokarmową IgG-zależną pozwalają na wyeliminowanie produktów spożywczych wywołujących niepożądane objawy i wskazują artykuły dobrze tolerowane.

Specjalistyczne badania pozwalają określić przyczyny choroby i wyeliminowanie ich. Predyspozycje genetyczne do różnych chorób możemy zniwelować poprzez indywidualne zalecenia żywieniowe i treningowe.

Jest kilka prostych zasad, które warto znać i stosować. Znajomość kalendarza alergii może ułatwić codzienne życie. Okulary przeciwsłoneczne nie tylko chronią przed szkodliwym promieniowaniem UV, ale też stanowią barierę przed pyłkami, dzięki czemu oczy mniej łzawią. Ukąszenie owada może wywołać ostrą reakcję alergiczną, a moskitiera, szczególnie w letnie noce, ochroni przed nimi. Pamiętajmy, że dobremu zdrowiu sprzyjają także regularna aktywność fizyczna i racjonalne odżywianie, jelita wspomagają bowiem prawidłowe działanie układu trawiennego, chronią przed infekcjami, regulują metabolizm i wpływają na odporność. Nie zapominajmy przy tym, że dobrze zdiagnozowaną chorobę łatwiej leczyć.
źródło: newsrm.tv

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *