Czekoladowy krem na biszkoptach

Składniki:
4 łyżki czekolady mlecznej w proszku
1/4 tabliczki startej gorzkiej czekolady
125 ml śmietany kremówki
5 – 6 łyżek cukru pudru
cukier waniliowy lub olejek
2 jajka
szczypta soli
biszkopty lub kruche ciastka
do dekoracji: wiórki kokosowe lub zmielone orzeszki

Sposób przygotowania:
Ubić schłodzoną śmietanę, dodając 3 łyżeczki cukru pudru i cukier waniliowy lub olejek. Następnie dosypać czekoladę i dobrze wymieszać. Jajka oddzielić i żółtka utrzeć z resztą pudru. Jedno białko ubić na sztywno dodając szczyptę soli i dodać do utartych żółtek, a następnie połączyć ze śmietaną. Szprycą nakładać na przygotowane biszkopty lub kruche ciasteczka. Można udekorować wiórkami kokosowymi lub pokruszonymi orzeszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *