Polskie porzeczki to bomba witaminowa

Wszystkie polskie owoce powinniśmy spożywać w dużych ilościach. Kiedy jedne się zaczynają to drugie się kończą. Szkoda, że nie możemy się nimi cieszyć dłużej. Mamy obecnie sezon między innymi na porzeczkę czerwoną i czarną. Doceńmy wartość tego owocu.  Zamiast zagranicznych owoców kupujmy na targowiskach lub w polskich sklepach, nasze rodzime i zdrowe, bo zawierające moc witamin i minerałów.
Obecnie mamy pod dostatkiem czerwonej porzeczki, a za moment będzie wysyp czarnej porzeczki. Zarówno czerwone jak i czarne maleńkie owoce rosnące na krzakach, powinniśmy spożywać w dużych ilościach i pod każdą postacią. Jak wiemy najzdrowsze są zawsze świeże owoce. W ziołolecznictwie doceniane są także liście porzeczki.

Jakie właściwości ma czerwona porzeczka?
Owoc zawiera witaminy: C, A, E, PP , B1, B2,  B6 oraz potas, żelazo, selen, pektyny, kwas askorbinowy, jabłkowy i bursztynowy
Czerwona porzeczka jest smacznym owocem i do tego bardzo zdrowym.

Co leczy czerwona porzeczka?
Czerwona porzeczka jest skarbem dla zdrowia. Należy ją spożywać przez dłuższy czas, żeby poprawiła stan naszego organizmu.

Leczy:
– infekcje, grypę i katar;
– reguluje poziomu cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie krwi,
– zapobiega zawałowi serca, udarowi mózgu i obniża krzepliwość krwi;
– wspomaga układ krążenia,
– zmniejsza cholesterol i zapobiega  rozwojowi miażdżycy;
– pomaga przy odchudzaniu – warto zastąpić słodycze tym zdrowym owocem.

Spożywając te malutkie czerwone owoce mamy poczucie sytości. Osoby narzekające na problemy z trawieniem powinny zaprzyjaźnić się” z czerwoną porzeczką zamiast kupować tabletki w aptekach. Owoce bowiem poprawiają pracę jelit. Dzięki zawartości kwasu askorbinowego wzmocnimy nasz organizm i odtrujemy, gdyż są naturalnym detoksem. Sok z czerwonej porzeczki jest szczególnie zalecany dla osób przemęczonych, osłabionych i starszych oraz zmagających się z cukrzycą. Czerwona porzeczka regeneruje organizm, dzięki czemu będziemy zdrowsi i odporni na wirusy.

Dlaczego sok?
Nie zjemy tyle owocu co wypijemy soku. Dostarczymy organizmowi więcej wartościowych składników. Dobrze jest wyciskać sok z owocu samemu. Przygotujmy też na zimę konfitury z czerwonych porzeczek.

Czarna porzeczka
Stoi przed czerwoną porzeczką pod względem zawartości witamin i minerałów. W smaku czarna porzeczka jest cierpka, a zapachem raczej nie kusi. Niewielu ma fanów spożywających ją jako owoc. Natomiast niezaprzeczalnie jest w grupie najwartościowszych owoców. Nie zmuszajmy się do spożywania owoców, ale pijmy sok. Najwartościowszy jest wyciskany własnoręcznie. Mamy wówczas pewność, że jest w czystej postaci. Jeśli trudno nam pić sok z samej czarnej porzeczki, połączmy go z innym zdrowym owocem np. malinowym czy wiśniowym.

Co zawiera czarna porzeczka
Składników zdrowotnych owoc ma mnóstwo. Te niepozorne owoce  zawierają witaminy: C, A, K, D,  PP, E, B1, B2 i B6 oraz minerały: magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, , cynk, mangan i miedź, a także pektyny, garbniki, błonnik, antyoksydanty, rutynę, kwas jabłkowy i bursztynowy. Nie cytryna, ale właśnie czarna porzeczka jest najbogatszym źródłem witaminy C.  Co istotne to duże ilości rutyny w owocu, zwiększają przyswajalność witaminy C.

Co leczy czarna porzeczka?
Podobnie jak nasze babcie doceniajmy czarną porzeczkę. Owoc – działa moczopędnie, przeciwzapalnie i napotnie. Leczy;
– nerki, kamicę moczową, pęcherzyk moczowy i wątrobę;
– infekcje górnych dróg oddechowych, kaszel, anginę i przeziębienia;
– pobudza krążenie,
– hamuje rozwój bakterii i grzybów;
– biegunki, wrzody i nieżyty żołądka oraz dwunastnicy;.
– zapobiega nadciśnieniu:
– wspomaga leczenie miażdżycy oraz wzmacnia serce;
– uodparnia organizm.

Czarna porzeczka na dolegliwości skórne
Przyspiesza proces gojenia ran. Nadaje sprężystość skórze, wzmacnia i odżywia ją. Z czarnej porzeczki produkowane są kremy i olejki.

Zarówno owoce czarnej porzeczki jak i liście mają wiele zastosowań zdrowotnych. Czarną porzeczkę możemy spożywać jako sok, herbatkę, dżem i kompot. Na zimę warto robić przetwory z czarnej porzeczki. Możemy ją dodawać do herbaty, dzięki czemu będziemy naturalnie leczyć przeziębienia i różne infekcje. Zamiast leków i syropów, które na jedno pomagają, a na drugie szkodzą, zróbmy konfitury na zimę. Poświęćmy trochę czasu, bo warto korzystać z dobrodziejstw natury. Czarno porzeczka nie jest tanim owocem, ale jak wiemy leki są drogie, więc porównując koszty, porzeczka i tak wygra z syropami, antybiotykami i innymi lekarstwami.
arka

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *