Bezpieczne oczyszczanie organizmu z toksyn

Organizm jasno daje znać, że jest osłabiony i musimy mu pomóc.  Potrzebuje oczyszczenia z toksyn, które podstępnie gromadzą się przez lata. Zalegają one w narządach, przez co powodują szereg dysfunkcji i nas osłabiają. Czujemy się wciąż zmęczeni. Należy oczyścić organizm, ale bez szkody dla zdrowia.
Toksyn wszechobecnych w naszym środowisku nie można wyeliminować, gdyż znajdują się w żywności, używkach, kosmetykach i detergentach. Powodują spustoszenie, któremu powinniśmy zapobiec. Odtruwaniu możemy poddawać cały organizm, ale też niektóre organy jak: jelita, nerki, wątrobę lub stawy.

Winne jedzenie
Niewłaściwa dieta jest największym i najbardziej niebezpiecznym źródłem toksyn. Nadmiar spożywania żywności wysoko przetworzonej, jedzenia typu fast food, junk food oraz instant, jest niezwykle zgubne dla naszego organizmu. Do tego dochodzi niewłaściwe łączenie pokarmów i nieodpowiedni dobór składników odżywczych. Dieta bogata w cukry proste, tłuszcze trans, konserwanty, barwniki „ulepszacze” sprawia, że organy odpowiedzialne za procesy wydalnicze, są przeciążone. Zaburzeniu ulegają fizjologiczne funkcje jelita grubego, nerek i wątroby. Kumulują się w nich toksyny, które sprawiają, że spada ich wydolność. Zahamowane zostają naturalne procesy usuwania produktów szkodliwych oraz przemiany materii, co w rezultacie prowadzi do samozatrucia organizmu.

Pozostaje detoks
Pierwszą i podstawową metodą oczyszczania, dzięki której usprawnimy funkcje organizmu, jest zmiana żywieniowych nawyków. Musimy przede wszystkim przestrzegać podstawowych zasad dietetyki i prawidłowo dobierać składniki odżywcze. Walczymy przecież o zdrowie, urodę i lepsze samopoczucie, a więc i jakość życia. Podczas przygotowywania posiłków, pamiętajmy, żeby unikać łączenia węglowodanów z tłuszczami. Dzięki temu ograniczone zostaje namnażanie się szkodliwej dla organizmu flory bakteryjnej i procesy gnicia, fermentacji w przewodzie pokarmowym, ulegają zmniejszeniu. Oprócz zalecanych pięciu porcji warzyw i owoców, w codziennym jadłospisie, powinno się znajdować jak najwięcej ryb i chudego mięsa (źródła pełnowartościowego białka) oraz produkty wysokobłonnikowe: ziarna zbóż, płatki zbożowe, otręby i grube kasze. Procesy trawienne wspomogą sfermentowane napoje mleczne z pożytecznymi kulturami bakterii – jogurty i kefiry. Wybierajmy produkty naturalne, bez dodatku cukru, substancji smakowych oraz aromatów. Florę bakteryjną możemy też zregenerować za pomocą specjalnych preparatów dostępnych w aptece, tzw. probiotyków.

Ekspresowa kuracja
Proces oczyszczania organizmu można przyśpieszyć, stosując jedną z diet oczyszczających. W tej sprawie warto jednak poradzić się lekarza lub dietetyka. Dieta oczyszczająca dość szybko pomaga pozbyć się toksyn. Stosuje się ją od 1- 2 tygodni, ściśle stosując się do zaleceń dotyczących poszczególnych etapów. Popularną formą diety oczyszczającej jest tzw. sokoterapia. Polega na spożywaniu wyłącznie pokarmów płynnych w postaci soków owocowych i warzywnych, często z dodatkiem ziół lub przypraw wspomagających metabolizm. Inną dietą oczyszczającą jest dieta jednoskładnikowa tzw. monodie ta, która polega na spożywaniu jednego rodzaju produktu czy grupy produktów. Może trwać maksymalnie 3 dni, bo stosowana przez dłuższy okres czasu, może wyjaławiać organizm. Bardzo specyficzna diety oczyszczająca to głodówka lecznicza. Opinie na temat jej skuteczności oraz  bezpieczeństwa są bardzo podzielone. Powstrzymywanie się od spożywania pokarmów trwa 2-3 dni i powinno podlegać ścisłej kontroli. Nie należy stosować głodówki bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem. W każdej diecie oczyszczającej należy pić duże ilości płynów jak: czystej lub z dodatkiem cytryny wody, zielonej herbaty czy ziół.

Zioła oczyszczające organizm
Zioła mogą być jednym z elementów diety oczyszczającej, jak również stanowić samodzielną metodę odtruwania. Nie należy ich mylić z ziołami przeczyszczającymi, które służą jedynie ułatwieniu wypróżnienia. Działanie ziół oczyszczających jest odczuwalne po dłuższym okresie systematycznego stosowania. Zioła te oczyszczają krew oraz organy ze szkodliwych substancji, złogów i nieczystości. Mogą być stosowane pojedynczo, w postaci mieszanek lub preparatów o działaniu kompleksowym.

Zioła i rośliny oczyszczające:

  • mniszek lekarski – zwiększa wydzielanie żółci, stąd zalecany jest przy problemach z wątrobą i woreczkiem żółciowym, pobudza trawienie, wspomagając wytwarzanie soków trawiennych (niewskazany dla osób z chorobą wrzodową żołądka), działa moczopędnie, jest bogaty w sole mineralne i witaminy;
  • łopian większy – korzeń łopianu ma silne właściwości antybakteryjne, grzybobójcze oraz przeciwzapalne, działa moczopędnie i napotnie, zwiększa wydzielanie śluzów w przewodzie pokarmowym, zmniejsza wydzielanie soku żołądkowego;
  • koniczyna czerwona – jej kwiat charakteryzują właściwości przeciwzapalne, przeciwskurczowe, tonizujące i lekko moczopędne; zioło to wzmaga apetyt, poprawia trawienie, łagodzi zaparcia; jako ciekawostkę można dodać, że skutecznie niweluje objawy menopauzy;
  • skrzyp polny – ziele o właściwościach remineralizujących, bogate w krzemionkę, działa moczopędnie i przeciwzapalnie, zapobiega tworzeniu się kamieni w układzie moczowym, pozytywnie wpływa na stan błon śluzowych i przemianę materii, poprawia kondycję skóry, włosów i paznokci;
  • karczoch zwyczajny – działa rozkurczowo, żółciotwórczo i żółciopędnie, zwiększa ilość wydalanego moczu, łagodnie przeczyszcza, regulując przemianę materii;
  • fiołek trójbarwny – ma silne właściwości moczopędne, dzięki czemu usuwa toksyny z dróg moczowych, działa napotnie i przeciwzapalnie, zalecany w kamicy nerkowej i przy zapaleniach pęcherza, pomocny w walce z trądzikiem i nadwagą,
  • jeżówka purpurowa – ekstrakty z tej rośliny przyśpieszają przemianę materii, działają przeciwbakteryjnie, ptrzeciwwirusowo i przeciwgrzybiczo, pobudzają wydzielanie soków trawiennych, stymulują procesy regeneracji, podnoszą odporność organizmu;
  • pokrzywa zwyczajna – liście pokrzywy działają moczopędnie, przez co ułatwiają wydalanie mocznika i innych szkodliwych substancji, zmniejszają stany zapalne przewodu pokarmowego, wspomagają trawienie; pokrzywa jest cennym źródłem witamin i mikroelementów, dzięki czemu wywiera korzystny wpływ na stan włosów i paznokci;
  • kocanka piaskowa – kwiat kocanki ma działanie żółciopędne i rozkurczające, pobudza pracę żołądka, wzmaga apetyt, zalecany w schorzeniach wątroby i dróg żółciowych oraz zaburzeniach trawienia;
  • brzoza – sok z brzozy oczyszcza organizm ze złogów w układzie moczowym, zapobiega powstawaniu piasku i kamieni nerkowych, wspomaga detoksykację wątroby, jest bogaty w witaminy, pierwiastki i sole mineralne;
  • aloes – bardzo popularny w postaci soku, gruntownie oczyszcza jelita z zalegających w nich resztek, regeneruje prawidłowa florę bakteryjną układu pokarmowego, wspomaga odporność.

Gotowe preparaty wspomagające oczyszczanie, w tym suplementy diety dostępne w aptekach, zawierają często mniej znane, ale bardzo skuteczne w odtruwaniu algi – spirulinę i chlorellę.

Jak specjaliści radzą: kurację oczyszczającą powinniśmy przeprowadzać co najmniej cztery razy w ciągu roku. Można ją stosować w dowolnym czasie, ale jak niektórzy twierdzą, najlepiej jednak w okresach przejściowych, czyli przy zmianie pór roku – farmaceutka Ewa Napiórkowska z Apteki Medicover w Warszawie..
źródło: newsrm.tv