Czy odliczanie kalorii przy odchudzaniu jest właściwe?

Chcąc pozbyć się zbędnych kilogramów zaczynamy liczyć kalorie. Kupujemy produkty bez tłuszczu i nie mające kalorii. To błędne koło! Na co faktycznie warto zwracać uwagę, przy zrzucaniu wagi?
Najlepiej licz na siebie
Nie namawiam do nadmiernego liczenia kalorii, choć jest bardzo popularne. Często  kobiety przyjmują dużo za małą liczbę kalorii, a mimo to nadal nie chudną. Przyczyną jest stres organizmu. Chcąc trwale stracić na wadze wystarczy tylko zmniejszyć dzienną ilość kalorii o 150-200. Większy wpływ na chudnięcie, ma kompozycja naszych posiłków oraz dostarczanie organizmowi wszystkich potrzebnych składników. Pamiętajmy również, żeby nie wprowadzać gwałtownych zmian do diety, dużo lepiej sprawdza się metoda małych kroków, stopniowe zmiany. Dużo łatwiej przyzwyczaimy się do nowości i nie porzucimy ich po jakimś czasie.

Indeks Glikemiczny –niezbędnik w odchudzaniu
Przy komponowaniu swoich posiłków zwróćmy uwagę na IG – Indeks Glikemiczny. Określa on procentowo szybkość zwiększenia stężenia glukozy we krwi po spożyciu produktów w porównaniu ze zwiększeniem, jakie następuje po spożyciu tej samej ilości węglowodanów w postaci czystej glukozy. Prościej: produkty o niskim indeksie glikemicznym powodują powolny wzrost glukozy we krwi, natomiast te o wysokim bardzo szybki. Przy gwałtownym wzroście glukozy następuje wyrzut insuliny, która ma za zadanie zmagazynować glukozę w komórkach. Poziom cukru we krwi gwałtownie spada, a my jesteśmy znów głodni. Wybierając, więc produkty o niskich indeksach glikemicznych pozostajemy na dłużej syci, nie odczuwamy nagłych napadów głodu, które kończą się niekontrolowanym objadaniem. Stabilizacja poziomu cukru i insuliny zapewni nam optymalne samopoczucie w trakcie dnia. Wartość indeksu glikemicznego dla poszczególnych składników pokarmowych możemy znaleźć w licznych tabelach IG.

Warto też pamiętać, że wartość indeksu zwiększa się po rozdrabnianiu i gotowaniu potrawy. Aby obniżyć wartość glikemiczną posiłku możemy dodać do niego błonnika – należy pamiętać, że jedynie frakcja błonnika rozpuszczalna w wodzie (pochodząca np. z nasion roślin strączkowych, owoców, warzyw, jęczmienia, owsa) opóźnia opróżnianie żołądka i ma tym samym wpływ na IG. Dodatkowo dietę możemy uzupełnić suplementacją, która zapewni ustabilizowanie skoków glukozy i insuliny we krwi. Aktualnie duża grupa preparatów dostępnych bez recepty w aptekach zawiera wyciągi z morwy białej, która ma udowodnione działanie pozytywne na stabilizację poziomu cukru. Są one przeznaczone zarówno dla osób dbających o linię jak i osób z problemami diabetologicznymi.

0% to zero wartości
Wszelkie produkty typu light czy 0% tłuszczu są bardzo często mocno przetworzone, a dodatkowo, aby poprawić smak dosyć mocno dosładzane (dla naszego zmysłu smaku atrakcyjny jest tłuszcz przenoszący aromat dań oraz cukier). Czasem mniejsza ilość tłuszczu okazuje się korzystniejsza i mniej kaloryczna od dodatku dosładzaczy – mgr farmacji Ewa Kłosowska z Apteki Medicover we Wrocławiu.
źródło: newsrm.tv