Wydajemy w sklepach dużo pieniędzy na warzywa, zawierające witaminy i minerały. Zapominamy czasami o polskich i tanich produktach. Zacznijmy je doceniać. Większość Polaków dynię kojarzy z Halloween i niesłusznie, bo to rodzime warzywo jest bezcennym źródłem zdrowia. Dostępne na każdym rynku powinno znaleźć się w każdej kuchni.
Przekonajmy się do dyni, która odkwasza, obniża ciśnienie i chroni układ moczowy.
Do spożycia nadają się: miąższ, pestki, kwiaty i olej.
Pestki – zawierają cynk i kwasy tłuszczowe. Zwalczają pasożyty u dzieci.
Olej – zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i minerały. Regeneruje i chroni przed infekcjami.
Kwiaty – bogate w witaminy: B1, B2, PP i C, potas i wapń
Odwar leczy rany
Każda odmiana dyni ma właściwości zdrowotne i jest lekkostrawna.
Bogata w karoten i witaminę E- zwalcza wolne rodniki.
Pomaga na zaparcia
Dzięki zawartości błonnika dynia zapobiega zaleganiu pokarmu i poprawia przemianę materii. Ułatwia odchudzanie, gdyż jest niskokaloryczna.
Zwiększa odporność
Witamina C w dyni chroni przed infekcjami wirusowymi grzybiczymi i bakteryjnymi i wzmacnia naszą odporność. Dzięki odczynowi zasadowemu równoważy i odkwasza kwaśny odczyn mięsa. Zapobiega dolegliwościom: bólom kręgosłupa, głowy, jelit, biegunce i zgadze.
Wartościowa dla nerek i tętnic
W tętnicach zapobiega odkładaniu się złogów cholesterolowych i pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Działa moczopędnie, obniża ciśnienie krwi i przyspiesza wydalanie szkodliwych substancji z organizmu. Wspomaga pracę nerek i pęcherza moczowego. Pestki dodatkowo pomaga na prostatę.
Wskazana dla naszej skóry
Z uwagi na zawartość beta-karotenu dynia jest zalecana na liczne choroby skóry np. na łuszczycę. Miąższ jest doskonały jako okład na oparzenia. Odżywia, nawilża i schładza skórę, poprawia koloryt i opóźnia jej starzenie. Pestki zawierają cynk, kwasy tłuszczowe i dzięki temu przyspieszają leczenie opryszczki, ran, błony śluzowej żołądka i regenerują komórki.
Polskie i tanie warzywo ma wiele cennych właściwości dla naszego organizmu. Nawet podczas duszenia, smażenia, gotowania czy pieczenia rośnie ilość przyswajanego beta-karotenu. Dynia oprócz błonnika zawiera: witaminę C, kwas foliowy, witaminę B, PP, żelazo, potas, magnez, wapń i i fosfor, a to oznacza, że jest bogactwem dla naszego organizmu.
AM