News will be here

Puszysty deser

deser-waniliowy-bezale-przepisSkładniki:
2 szklanki mleka
4 łyżeczki cukru
2 jajka
cukier waniliowy i szczypta soli

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek i ubić. Z białek ubić pianę dodając szczyptę soli. kiedy jest już sztywna dodać łyżeczkę cukru i przez moment ubijać. Do żółtek dodać 3 łyżeczki cukru, szczyptę soli i utrzeć. Mleko z cukrem waniliowym zagotować. Podzieloną na 4 części pianę włożyć do wrzącego mleka, zagotować, odwrócić i łyżką cedzakową przełożyć kule do salaterek. Wrzącym mlekiem zaparzyć utarte żółtka, jeszcze chwilę ogrzewać mieszając. Nie dopuścić do zawrzenia, tylko zestawić, gdy mleko zgęstnieje. Oblać mlekiem kule z piany, wystudzić. Można udekorować każdą porcję dżemem lub owocami.
arka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *