Zapiekanka z warzywami

Składniki:
Ciasto:
niepełna szklanka mąki
15 dag masła
15 dag homogenizowanego serka

Nadzienie:
25 dag śmietankowego serka
5 dag parmezanu startego
5 dag szpinaku
40 dag pomidorów
2 pory, starta gałka muszkatołowa, czarny pieprz
2 jajka

Przygotowanie:
Do mąki dodać serek, sól i pokrojone masło i mikserem wyrobić na ciasto. Zawiniętą w folię kulkę włożyć do lodówki na 50 minut. Pory pokrojone w krążki wrzucić na moment do osolonej gotującej wody. Po wyjęciu osączyć. Szpinak obgotować i osuszyć. Następnie sparzone i obrane ze skórki pomidory pokroić w kostkę. Rozwałkowane ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w rozgrzanym piekarniku (220 st. C) przez 10 min. Resztę składników wymieszać, doprawić i połączyć z warzywami. Wyłożyć na upieczone ciasto i ponownie umieścić w piekarniku na kolejne 30 – 40 min.
arka

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *