Krem z brokułu z mleczkiem kokosowym i tofu

Składniki:
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z brokułami Well Well
1 brokuł
1 cukinia
2 cebule
3 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
pęczek bazylii
1 opakowanie tofu
150 ml mleczka kokosowego
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki oleju (w wersji wegańskiej) lub masła klarowanego do smażenia

Sposób przygotowania:
W niewielkiej ilości wody gotujemy umyte i pokrojone warzywa, cebulkę kroimy w drobną kostkę i lekko dusimy. Pod koniec duszenia dodajemy wyciśnięty czosnek, po czym smażymy jeszcze chwilę i dodajemy do warzyw wraz z siekaną natką i bazylią. Wszystko miksujemy blenderem na krem. Na koniec dodajemy pastę i mleczko kokosowe, ponownie lekko blendujemy i doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką. Podajemy z pokrojonym w kostkę tofu.
Wskazówka: Pokrojone tofu można macerować w sosie sojowym lub occie balsamicznym, dzięki czemu będzie miało bardziej intensywny smak.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *