News will be here

Grzybowa carbonara z żółtkiem

Składniki:
Makaron Pełne Ziarno Spaghetti 1 opakowanie
kurki (lub inne świeże grzyby) 400g
wędzony boczek surowy 250g
parmezan 100g
czosnek 4 ząbki
żółtka 4 sztuki
masło 30g
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź i zostaw pół kubka wody z gotowania makaronu do sosu. W międzyczasie kurki umyj i osusz. Boczek pokrój w kostkę i przesmaż na maśle razem ze zgniecionymi ząbkami czosnku, aż będzie chrupiący. Dodaj grzyby i smaż kilka minut. Ugotowany makaron dodaj do patelni z boczkiem. Gotuj całość ok. 1 minutę. Wymieszaj połowę parmezanu z makaronem, podlej odrobiną wody z gotowania i mieszaj szybko, aż się zagęści. Wyłóż na każdy talerz porcję makaronu, zrób gniazdo, i połóż jajko na środku. Posyp resztą parmezanu i gruboziarnistym pieprzem.
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *