News will be here

Polędwica z rosołu z makaronem i warzywami

Składniki:
polędwica wołowa 600g
kapusta włoska ¼ sztuki
marchewka 2 sztuki
pietruszka 2 sztuki
seler 1 bulwa
1 jabłko
natka pietruszki
chrzan Krakus 1 słoiczek
Makaron Lubella Krajanka 1 opakowanie
koncentrat bulionu drobiowego Krakus 0,5l
liść laurowy i ziele angielskie
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron. Polędwicę oczyść i pokrój na 4 grube plastry, posól i popieprz. Warzywa pokrój na kawałki i ugotuj w rosole przez ok. 15 minut – z liściem laurowym i zielem angielskim. Dodaj polędwicę i podgrzej przez ok. 1-2 minuty, a następnie zdejmij z ognia. Utrzyj jabłko na tarce i wymieszaj z chrzanem. W zależności od tego jaką lubisz polędwicę (krwistą lub nie) trzymaj ją przed podaniem odpowiednio długo w gorącym rosole – ale nie gotuj, bo będzie twarda. Odcedź warzywa z rosołu. Podawaj z gorącym makaronem Lubella Krajanka, warzywami posypanymi posiekaną natką i polędwicą przekrojoną na pół oraz z sosem chrzanowo-jabłkowym obok.
Czas przygotowania: 20 minut
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

One Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *