Jaglany deser z owocowym musem z daktylami i miodem

Składniki:
1 banan
2,5 szklanka mleka
1 szklanka kaszy jaglanej
4 łyżki miodu
2 musy owocowe z daktylami Holle
owoce do dekoracji

Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie wypłukać, zalać mlekiem i gotować na małym ogniu do miękkości i wchłonięcia się mleka. Przestudzić, dodać banana i zblendować na gładką masę. Dodać musy owocowe oraz miód i dokładnie wymieszać. Przełożyć do salaterek lub kubeczków i dowolnie udekorować wg upodobań, np.: świeżymi owocami, syropem czy dodatkową porcją musu. Budyń można podawać na ciepło i na zimno.

Budyń jaglany jest alternatywą dla tradycyjnego budyniu. Ten słodki deser jest szybki, sycący i wartościowy odżywczo, ale przede wszystkim jest bardzo lubiany przez małych i dużych łasuchów. Prosty w przygotowaniu nie wymaga żadnych skomplikowanych składników, a dowolność dodatków sprawia, że można go przygotowywać na wiele sposobów.
Mleko krowie można zastąpić mlekiem roślinnym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *