Filety rybne duszone z jabłkami i bakaliami

Składniki:
70 – 80 dkg rybnych filetów
3 winne jabłka
4 łyżki rodzynków
4 łyżki żurawiny
4 łyżki drobno posiekanych orzechów
suszone śliwki
cytryna
2 cebule
2 łyżki masła
sól, pieprz, ulubione przyprawy
olej

Sposób przygotowania:
Rodzynki, żurawinę i śliwki sparzyć. Jabłka pokroić na większe kawałki, śliwki na wąskie paski, a cebulę posiekać. Filety umyć, wysuszyć i pokroić na małe kawałki. Skropić wyciśniętą cytryną i pozostawić na 30 minut, po czym osączyć, posolić, obtoczyć w mące i usmażyć. Filety włożyć do garnka i dodać owoce, cebulę, masło, przyprawy. Podlać odrobiną wody, (żeby ryba się nie przypaliła), dusić kilkanaście minut. Kiedy będzie już niemal gotowa, dodać posiekane orzechy. Rybę można serwować z frytkami, ryżem lub pieczonymi ziemniakami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *