Parzenie kawy na różne sposoby daje możliwość wypróbowania wielu smaków.Trzeba poświęcić niekiedy więcej czasu, by przygotować ulubiony napój.Jedni lubią wyłącznie kawę gorzką. Dla drugich musi być mocna i słodka. Jeszcze inni lubią eksperymentować i przygotowywać kawy smakowe.
Parzenie kawy po turecku
Kawa po turecku nie ma nic wspólnego z tradycyjną małą czarną wypijaną w szklance czy w kubku. Nie chodzi tylko o wsypanie zmielonych ziaren do filiżanki i zalanie wrzątkiem, dosładzając do smaku. Parzenie kawy po turecku trwa ok. 30 minut.
Parzenie kawy po turecku wymaga posiadania tygielka lub metalowego kubka, do którego wsypujemy świeżo zmieloną kawę, cukier i dodatki smakowe (według uznania) oraz szklankę wody. Następnie podgrzewamy na małym ogniu, a po pojawieniu się pianki, odstawiamy. Czynność powtarzamy jeszcze dwukrotnie, zanim wlejemy ją do filiżanki.
Kawa po irlandzku z whisky
Do przygotowania napoju potrzebna jest mocno palona kawa, która daje intensywny smak. Przygotowanie naparu jest łatwiejsze niż w przypadku kawy po turecku. Do szklanego naczynia wlewamy kieliszek whisky, wsypujemy cukier i zalewamy gorącą kawą. Następnie dodajemy schłodzoną bitą śmietanę lub startą czekoladę.
Parzenie kawy na inne sposoby
Kawa czekoladowa
Do niepełnej filiżanki gorącej i osłodzonej kawy, dodajemy 1-2 łyżeczek startej czekolady. Na wierzch nakładamy bitą śmietanę.
Kawa rumowa
Kieliszek rumu + cukier zalewamy wrzącą kawą i mieszamy. Dodajemy bitą śmietanę + łyżeczkę startej czekolady.
Kawa cytrynowa
Zaparzyć w filiżance kawę, dodać cukier i schłodzić. Do szklanego naczynia (pucharka) wlać 1,5 łyżeczki soku z cytryny, a następnie przygotowaną wcześniej kawę. Na wierzchu można ułożyć plasterek pomarańczy i posypać czekoladą.
Kawa z karmelem
Kawa z advocatem (ajerkoniakiem)
Kawa z lodem i kakao
Zimne mleko wlewamy do szklanki, wrzucamy białą lub ciemną czekoladę w kawałkach i 2 kostki lodu. Zalewamy zaparzoną kawą z cukrem i kakao.
Mocna kawa z likierem i rumem
Zaparzoną kawę gotujemy z miodem i odrobiną wanilii. Dodajemy rum i likier kawowy, ale można też dolać inny trunek. Z ilością nie powinniśmy przesadzić, bo kawa straci swój naturalny smak. Wszystko łączymy, mieszamy, usuwamy wanilię i przelewamy do filiżanki, kubka lub szklanki.
Parzenie kawy jest bardzo przyjemnym zajęciem, bo możemy degustować różne smaki. Warto eksperymentować i wymyślić swój przepis, co nie jest sprawą skomplikowaną. Najważniejsza jest zawsze kawa i to mielona we własnym młynku. Na rynku jest duży wybór kaw z różnych stron świata.
Rano jednak warto postawić na klasykę, bo jest nam potrzebny zastrzyk energii. Kawa nie tylko pobudza, ale też dobrze smakuje. Nie bez powodu przyjęło się powiedzenie: kawa z rana jak śmietana.
AM