Co leczy wątrobę?

Zadajmy sobie pytanie: czy dbamy o wątrobę? Wiemy jak jest ważna dla naszego organizmu. Kiedy zaczyna pobolewać wtedy przypominamy sobie, że coś jest z nie nie w porządku. Może warto wdrożyć do codziennej diety  chociaż niektóre produkty, żeby wspomóc pracę wątroby. Zadbajmy o nią, by pracowała bez zastrzeżeń.

Co warto dodawać do codziennego menu?
Jarmuż
Jarmuż nazywany jest „królem zieleniny”, bo zawiera błonnik, potas, beta-karot, żelazo, wapń,  witaminy –  A, B1, B2, E i C i chlorofil. Działa przeciwutleniająco, przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Bardzo dobrze komponuje się z kaszą czy mięsem. Już niewielka ilość świeżych liści dostarczy pokaźną dawkę antyoksydantów.

Amarantus leczy wątrobę
Udowodnione jest, że amarantus stanowi źródło antyoksydantów, gdyż zawiera fenol, tokoferol i inne składniki bioaktywne.  Amarantus może także wykazywać działanie ochronne na komórki wątroby w stosunku do toksycznego wpływu alkoholu i niektórych leków. Amarantus w ilości 1-2 łyżki świetnie sprawdzi się w formie przekąski jako dodatek do jogurtu czy śniadaniowej owsianki.

Awokado na wątrobę
Awokado jest bogate w składniki odżywcze takie jak witamina E, luteina, glutation, beta-stitosterol, kwas foliowy, potas, magnez i błonnik pokarmowy. Awokado jest bogatym, naturalnym źródłem L-asparaginianu, aminokwasu niezbędnego do przebiegu wielu cyklów metabolicznych zachodzących w wątrobie. Prawidłowy przebieg procesów z udziałem L-asparaginianu jest jednym z elementów prawidłowej detoksykacji szkodliwych dla organizmu związków.

Kurkumę lubi wątroba
Kurkuma, a właściwie zawarty w niej żółty barwnik – kurkumina wykazuje działanie ochronne w stosunku do różnych czynników hepatotoksycznych, w tym alkoholu, paracetamolu czy środków ochrony roślin. Ponadto usprawnia pracę wątroby, stymulując produkcję żółci oraz jej wydzielanie do światła dwunastnicy, wpływa na hamowanie procesów kancerogennych. Dobrą metodą na usprawnienie pracy wątroby może być włączenie do diety kurkumy poprzez dodawanie szczypty do kasz, mięs oraz picie naparu z kurkumy.

Burak
Buraki są warzywami bogatymi w betalainy będące silnymi przeciwutleniaczami. Związki te dzięki redukcji wolnych rodników, zapobiegają powstawaniu produktów utleniania lipidów, które mogą wykazywać działanie rakotwórcze. Dodatkowo zawierają dużą ilość rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego, który zwiększa wydalanie tłuszczu z przewodu pokarmowego i opóźnia wchłanianie triglicerydów. Buraki można wdrożyć do diety w postaci szklanki surowego soku 2 razy w tygodniu, zup, czy jako dodatek do drugiego dania.
Dominika Dyjak

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *