Składniki:
40 dag mielonego mięsa
4 dag czerstwej bułki
łyżka natki pietruszki lub koperku
jajko, sól, pieprz
2 łyżki tartej bułki
2 łyżki smalcu do smażenia
10 suszonych śliwek
10 cienkich plasterków boczku wędzonego
ugotowany ryż, wykałaczki
Sposób przygotowania:
Z mielonego mięsa, namoczonej i odciśniętej bułki, jajka, natki i przypraw przygotować masę i bardzo dobrze ją wyrobić. Rozdzielić na 10 części i zwilżonymi rękami uformować podłużne wałeczki. Otoczyć je w tartej bułce i usmażyć na patelni. Można przygotować kilka godzin wcześniej przed podaniem. Namoczone śliwki odcedzić, osuszyć i wyjąć pestki. Każdy usmażony, wystudzony zrazik z jednej strony nadkroić nożem (wzdłuż) i w nacięcie włożyć śliwkę, zawinąć w bardzo cienki plasterek wędzonego boczku. Spiąć wykałaczką i ułożyć na posmarowanej tłuszczem blaszce. Gdy boczek się lekko zarumieni ułożyć koreczki obok ugotowanego ryżu i posypać zieleniną.
KS