News will be here

Roladki z chorizo i papryką

Składniki (2 porcje):
• 4 kotlety z karkówki (każdy po ok. 100 g)
• 12 plastrów boczku
• 250 ml piwa ciemnego
• 1/2 papryki czerwonej
• 1/2 papryki żółtej
• ok. 200 g kiełbasy chorizo
• 3 łyżeczki rozmarynu świeżego lub suszonego
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chilli
• 1 czerwona cebula
• musztarda, np. sarepska
• sól
• pieprz
• ketchup Kotlin Z piekła rodem Extra Hot

Dodatkowo
• pieczywo grillowane
• ulubione warzywa świeże lub grillowane

Sposób przygotowania:
1. Karkówkę rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posyp kotlety solą, pieprzem oraz rozmarynem.
2. Czosnek obierz, pokrój w plasterki. Chilli pokrój w plasterki. Można wyciągnąć pestki – danie wówczas będzie mniej pikantne. Cebulę obierz z łupinki. Pokrój.
3. Przelej piwo do miski, dodaj czosnek, cebulę, chilli oraz plastry karkówki. Całość wymieszaj, przykryj talerzykiem lub folią. Odstaw na minimum pół godziny.
4. Chorizo i papryki pokrój w słupki.
5. Plaster karkówki posmaruj musztardą, ułóż na niej pokrojone w słupki chorizo i paprykę. Zwijaj mięso tworząc roladkę, możesz je spiąć wykałaczkami. Na koniec owiń mięso plastrami boczku. W ten sposób postępuj z kolejnymi kawałkami.
6. Rozgrzej grilla. Umieść mięso na tackach i grilluj z obu stron na małym ogniu. Równocześnie możesz grillować warzywa.
7. Przelej zalewę piwną wraz z warzywami do garnka. Postaw go na ogniu i gotuj aż zredukuje się do kilku łyżek. Tym sosem smaruj roladki podczas pieczenia.
8. Tak przygotowane mięso podawaj z ketchupem Kotlin Z piekła rodem Extra Hot oraz ulubionymi dodatkami.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *