Składniki:
Makaron Lubella Mini Kokardki 400g
botwina 1 pęczek
cebula mała czerwona 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
boczek 100g
oliwa do smażenia 2 łyżki
gałka muszkatołowa 1 szczypta
kozi ser (lub ser ricotta) 200g
orzechy włoskie 100g
cytryna 4 ćwiartki
Sposób przygotowania:
Gotujemy makaron. Pokrojony w drobną kostkę boczek przesmażamy na oliwie, aż stanie się chrupiący. Dodajemy do niego zgnieciony ząbek czosnku i drobno posiekaną cebulę. Smażymy jeszcze przez ok. 2 minuty. Dosypujemy szczyptę gałki muszkatołowej, a następnie zwiększamy ogień i dodajemy umytą oraz posiekaną w 3cm kawałki botwinę. Smażymy całość przez ok. 5 minut, aż botwina zmięknie, ale wciąż będzie lekko chrupiąca.
Do patelni z botwinką dodajemy odcedzony, ugotowany makaron i oliwę. Mieszamy wszystko z połamanym na kawałki kozim serem i posypujemy orzechami.
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz