Składniki:
60 g mąki pszennej
75 g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej i kardamonu
125 g jogurtu naturalnego
1 duża marchew
1 małe jabłko
2 jajka
2 białka
2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
Składniki mokre (jogurt, jajka, miód, startą marchewkę) dokładnie wymieszać w jednym naczyniu. W drugiej misce połączyć mąki, proszek do pieczenia i przyprawy. Składniki mokre dodać do suchych i wymieszać tylko do połączenia składników. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Wymieszać lekko z ciastem. Foremki na muffiny napełnić do 3/4 wysokości. Piec w 180 st. ok. 15 minut, do suchego patyczka. Idealnym dopełnieniem będzie szklanka 100% soku pomarańczowego.
Zuzanna Antecka – dietetyk, specjalista ds. żywienia