Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej (czyli razowej)
1/2 szklanki owsa ekspandowanego i kilka łyżek do posypania
1/2 szklanki cukru (najlepiej brązowego)
1,5 szklanki dyni startej na tarce o grubych oczkach
1/2 szklanki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 2 łyżki syropu klonowego lub z agawy
– 1 łyżka przyprawy piernikowej
– 1 łyżka sody oczyszczonej
Sposób przygotowania:
Siemię blendujemy lub mielimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy, by wystygło. Dynię ścieramy na tarce, mieszamy składniki. Ciasto przekładamy do keksówki, posypujemy owsem ekspandowanym i polewamy syropem klonowym. Pieczemy około godziny w 170 stopniach.
poleca dietetyk Magda Heba