Mózg nasz nigdy nie odpoczywa. Podczas snu jest aktywny, segregując informacje i tworząc nowe powiązania między neuronami. W momentach dużej aktywności intelektualnej potrafi zużywać nawet do 20% wszystkich kalorii spalanych przez organizm. Jak wspomóc jego pracę, aby służył nam przez długie lata?
Mózg to bez wątpienia najważniejszy narząd w naszym ciele. Stanowi swoiste centrum dowodzenia, bez którego wszystkie inne funkcje życiowe ustają. Jest organem niezwykle skomplikowanym i delikatnym, ale na szczęście każdy z nas ma duży wpływ na to, w jakiej kondycji będzie nam służył. Niebagatelną rolę odgrywa w tym procesie dieta.
Zanim spojrzysz w jadłospis
Jeśli cierpimy na problemy z pamięcią i koncentracją, w pierwszej kolejności powinniśmy wyeliminować prawdopodobieństwo chorób, które mogą upośledzać pracę mózgu. Są to m.in. problemy z wątrobą, niedoczyność tarczycy, lęki i depresje oraz zaburzenia odżywiania. Także zaawansowany wiek oraz niektóre lekarstwa mogą powodować wadliwe funkcjonowanie mózgu i osłabiać sprawność intelektualną. Jeśli jednak wyniki badań mamy w normie, ale z trudem przychodzi nam zapamiętywanie imion nowo poznanych osób i wciąż zapominamy, gdzie położylismy klucze, powinniśmy bliżej przyjrzeć się naszej diecie.
Nieoceniona moc witamin
Podstawowym paliwem naszego mózgu są glukoza, witaminy, minerały oraz tlen. O ile każdy z nas zdaje sobie sprawę z wagi regularnej aktywności fizycznej, o tyle odpowiednio zbilansowana dieta wspomagająca koncentrację stanowi dla wielu niemałe wyzwanie. Zacznijmy od glukozy. Jej źródłem są węglowodany, które najlepiej dostarczać w postaci złożonej, czyli takiej, która zaopatruje w energię przez długi czas. Dlatego na śniadanie, zamiast słodkiej drożdżówki pszennej, lepiej zdecydować się na pieczywo pełnoziarniste, a w ramach przekąski, zamiast kalorycznego batona, sięgnąć po garść orzechów lub nasion dyni.
Kolejnymi elementami, które odgrywają kluczową rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, są witaminy z grupy B. Znaleźć je możemy w wielu produktach spożywczych, m.in. mięsie i rybach morskich – które dodatkowo są bogate w kwasy omega-3, kolejny składnik wspierający pracę neuronów, a także w roślinach strączkowych.
Niestety, jednym z podstawowych problemów żywieniowych, z którymi zmaga się obecne pokolenie jest niedobór witamin, zwłaszcza tych z grupy B – zauważa Katarzyna Barwińska, General Manager firmy Rabenhorst. Z tego względu konieczna może okazać się ich suplementacja, jednak w tym wypadku warto zastanowić się nad jej formą – tabletki czy suplementacja bliska naturze. Warto mieć na uwadze, że niektóre preparaty mogą niepotrzebnie obciążać naszą wątrobę. Bliskim naturze sposobem na dostarczenie organizmowi witamin, których tak potrzebuje nasz mózg, są naturalne soki funkcjonalne wzbogacone koktajlem witamin, które aktywizują system nerwowy. Zawierają przede wszystkim tak cenione witaminy z grupy B, które są niezbędne dla sprawnego funkcjonowania naszego mózgu, często też bazują na tym, co oferuje sama natura – na przykład wykorzystując nieocenione właściwości miłorzębu japońskiego. Miłorząb japoński, czyli inaczej ginkgo biloba, to jedna z najważniejszych roślin stosowanych od lat w zaburzeniach pamięci i trudnościach w koncentracji uwagi – zaznacza Barwińska.
Minerały w akcji
Nie należy zapominać także o minerałach. Żelazo, cynk, magnez i potas dotleniają mózg, wzmacniają koncentrację i zapobiegają spadkom nastroju. Badania wskazują także, że składniki mineralne odgrywają ważną rolę w hamowaniu niektórych schorzeń, jak anemia czy choroba Alzheimera. Upewnijmy się więc, że nasze posiłki zawierają wystarczającą ilość warzyw i owoców – głównych źródeł składników mineralnych. Przestrzeganie powyższych wskazówek w połączeniu z odpowiednią dawką snu oraz co najmniej dwoma litrami wody mineralnej dziennie zapewni nam sprawną pamięć i moc sił witalnych.
O naszą pamięć i koncentrację warto dbać nie tylko przed egzaminem, czy ważną rozmową z szefem. Nasz mózg będzie nam wdzięczny, jeśli zawczasu zadbamy o to, by dostarczać mu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. On z pewnością odwdzięczy nam się długą i wydajną pracą.
Kamila Nowakowska