Składniki:
czosnek 4 ząbki
oliwa z oliwek 100ml
krojone pomidory z puszki 400g
passata pomidorowa 720g
Makaron Lubella Pióra 1 opakowanie
kiełbasa chorizo 200g
zielona papryka 1 sztuka
czerwona papryka 1 sztuka
koncentrat bulionu drobiowego Krakus ok. 1/3 butelki
cukier 1 szczypta
sól i pieprz do smaku
Czas przygotowania: 25 minut
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu w wodzie z dodatkiem koncentratu bulionu drobiowego. W międzyczasie: do garnka włóż krojone pomidory, wlej passatę, dodaj oliwę z oliwek, sól i cukier. Gotuj przez ok. 30 min. na niedużym ogniu, aż zgęstnieje. Na patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj posiekany czosnek i podsmaż, aż się zrumieni. Następnie dodaj cebulę i pokrojone w paski papryki. Gdy zmiękną dodaj pokrojone na małe kawałki chorizo. Wyłóż ugotowany makaron na talerz i polej sosem z chorizo i warzywami.
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz