News will be here

Świdry z grzybami i boczkiem

Składniki:
boczek wędzony w plastrach 100g
grzyby leśne 400g
Makaron Lubella Świdry 1opakowanie
cebula 1 sztuka
czosnek 3 ząbki
koperek ½ pęczka
śmietana 36% 300ml
masło 30g
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zostaw odrobinę wody z gotowania makaronu do rozrzedzenia sosu, jeśli będzie zbyt gęsty.
W międzyczasie: boczek usmaż na suchej patelni na chrupiąco. Wyjmij i zostaw na później. Na wytopionym tłuszczu przesmaż grzyby na mocnym ogniu, z posiekaną drobno cebulą, czosnkiem pokrojonym w cienkie plastry i masłem. Podlej śmietaną, dopraw solą i pieprzem i zagotuj.
Dodaj do sosu boczek i makaron. Wymieszaj. Posyp koperkiem i udekoruj kilkoma kawałkami chrupiącego boczku oraz cieniutko pokrojonych grzybów.
Czas przygotowania: 20 minut.
Przepis nadesłała Anna Dziemidowicz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *