Składniki na 4 porcje:
400 g makaronu spaghetti
1 cebula
2 ząbki czosnku
3 suszone pomidory
2 puszki pomidorów krojonych
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki słodkiej papryki
½ pęczka bazylii
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek
120 g sera mozzarella
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek posiekać. Poddusić na oliwie przez ok. 5 minut. Dodać posiekane suszone pomidory oraz pomidory w puszce, posolić i posłodzić. Gotować bez przykrycia przez ok. 10 minut (aż większość płynu odparuje). Posiekać świeżą bazylię. Doprawić sos bazylią, solą i pieprzem. Makaron ugotować al dente, odcedzić (można zachować 1 łyżkę wody do zagęszczenia sosu) i wrzucić z powrotem do garnka. Wymieszać z sosem i odlaną wodą. Wyłożyć na talerze, posypać posiekaną mozzarellą. Najlepiej podawać ze szklanką 100% soku jabłkowego.
Z przepisu Zuzanny Anteckiej