Składniki na ok 6 – 7 szt.
4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
3 – 4 łyżki pełnoziarnistej kaszki jaglanej Holle
1 łyżka oleju kokosowego ( lub innego dowolnego)
1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
Pół płaskiej łyżeczki cynamonu
Olej kokosowy do delikatnego podsmażenia (lub inny dowolny)
Sposób przygotowania:
Ugotować kaszę jaglaną wg wskazań i nieco ostudzić w misce. Dodać jajko oraz resztę składników, przyprawić cynamonem i delikatnie wymieszać. Nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię z niewielka ilością tłuszczu. Smażyć na małym ogniu kilka minut do zarumienienia.
Porada: używając oleju kokosowego należy go delikatnie podgrzać aby osiągnął ciekłą konsystencję i dopiero wtedy połączyć go z innymi składnikami. Olej kokosowy można zastąpić innym dowolnym. Placuszki można przygotować na dobrej teflonowej patelni bez dodatku tłuszczu lub delikatnie ją natłuszczając za pomocą pędzelka. Placuszki w wersji dla dorosłych podsmażyć na większej ilości tłuszczu i bardziej przyprawić, będą bardziej chrupiące i wyraziste w smaku.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska