Składniki (2 porcje):
– 3 ząbki czosnku
– 0,5 – 1 papryczka chili, bez pestek
– olej ryżowy lub inny neutralny w smaku
– 300 g Boczniaków z oferty firmy Uprawa Grzybów MYTKOWSKI (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego
– pęczek tajskiej bazylii
– biały pieprz, makaron sojowy.
Sposób przygotowania:
Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 – 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy).
Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 – 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy „z ognia”. Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.
Przepis nadesłała Aneta Dulba