Program edukacyjny „Lubella inspiruje i edukuje” ma charakter społeczny. W tegorocznej edycji programu wzięła udział rekordowa liczba uczestników –ponad 100 000 uczniów ze szkół podstawowych i gimnazjów w całej Polsce. W ramach programu odbył się także konkurs, w którym szkoły zdobyły atrakcyjne nagrody.
Cykliczna kampania ma na celu edukację dzieci i młodzieży na temat roli produktów zbożowych w codziennej diecie oraz uświadomienie uczniom jak ważną rolę odgrywają one w odżywianiu.III edycja programu„Lubella inspiruje i edukuje”trwała od 8 listopada 2017r. do 15 stycznia 2018r. i była skierowana do uczniów VI -VII klas szkoły podstawowej i II-III klas gimnazjum.
W tym czasie ponad 100000uczniów w całej Polsce wzięło udział w trzech inspirujących zajęciach. Nauczyciele otrzymali szczegółowe scenariusze lekcyjne i materiały dydaktyczne opracowane we współpracy z zespołem dietetyków i metodyków, na podstawie których przeprowadzili trzy kreatywne lekcje w swoich szkołach. Całość programu opierała się o zdobywanie wiedzy poprzez doświadczenie, wspólne gotowanie i grywalizację.
W ramach programu odbył się także konkurs, w którym do zdobycia były atrakcyjne nagrody. Zasady były proste – podczas ostatniej z trzech lekcji należało sfotografować przygotowane przez uczniów potrawy oraz uczestników przy pracy i przesłać zgłoszenie konkursowe. Z kilkuset nadesłanych zgłoszeń konkursowych wyłonione zostały 3 nagrody główne i 10 wyróżnień. Prace były niezwykle inspirujące!
W trzech zwycięskich szkołach odbędą się warsztaty kulinarne z ekspertem kulinarnym marki Lubella – Michałem „Maglem” Myszkiewiczem podczas których młodzież będzie mogła wykazać się swoimi umiejętnościami, ale też skorzystać z wielu wskazówek i porad kucharza. Dodatkowo wręczone zostaną bony dla szkół o wartości 1500 zł każdy do realizacji na dowolny cel oraz specjalne karty podarunkowe o wartości 700 zł dla nauczycieli koordynujących do wykorzystania w sieci EMPIK. Natomiast uczniowie 10 wyróżnionych klas otrzymają zestawy produktowe od Lubelli.
NAGRODY GŁÓWNE:
1. Klasa IIIA z Publicznego Gimnazjum nr 9 im. Rodziny Lutosławskich w Łomży
2. Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Marii Konopnickiej w Nowej Wsi
3. Klasa IIIH z Gimnazjum nr 1 w Zespole Placówek Edukacyjnych w Olsztynie
10 WYRÓŻNIEŃ:
1. Klasa IIIA Gimnazjum, Zespół Szkół Publicznych nr 1 w Żninie im. Powstańców Wielkopolskich
2. Klasa IIB z Zespołu Szkół – Gimnazjum w Zalewie
3. Klasa VI z Zespołu Szkół w Górznie
4. Klasa IIIA z Zespołu Szkół im. Powstańców Wielkopolskich w Bielicach
5. Klasa II Gimnazjum, Szkoła Podstawowa im. Wojska Polskiego
6. Klasa IIIC z Gimnazjum Publicznego w Pruchniku
7. Klasa IIA Gimnazjum, Szkoła Podstawowa w Grabownicy Starzeńskiej
8. Klasa III z Zespołu Szkoły Podstawowej i Gimnazjum w Bańskiej Niżnej
9. Klasa VI ze Szkoły Podstawowej im. Kpt K. Filipowicza ,, Korda” w Dorohusku
10. Klasa II z I Liceum Ogólnokształcącego im. Wojciecha Kętrzyńskiego w Kętrzynie z Oddziałami Gimnazjalnymi
Dodatkowo, każda szkoła, która wzięła udział w tegorocznej edycji „Lubella inspiruje i edukuje” i wypełniła Ankietę Podsumowującą Program na stronie www.lubella.edu.pl otrzyma Certyfikat potwierdzający jej udział i zaangażowanie w edukację uczniów na temat zasad prawidłowego żywienia.
III edycja programu edukacyjnego „Lubella inspiruje i edukuje” uzyskała patronat honorowy Krajowej Federacji Producentów Zbóż, Koła Naukowego Dietetyków Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie, Koła Naukowego Dietetyków Uniwersytetu Jagiellońskiego, Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Instytutu Medycyny Wsi im. Witolda Chodźki w Lublinie, oraz Kuratoriów Oświaty.
Marta Gryglewicz