Składniki:
1,5 szklanki mleka
łyżeczka cukru na karmel
łyżka wody
2 płaskie łyżki cukru
2 jajka
łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
Zrumienić łyżeczkę cukru, a następnie wlać łyżkę zimnej wody i rozpuścić karmel. W naczyniu dokładnie wymieszać mleko z surowymi jajkami, karmelem i cukrem waniliowym. Wymieszaną masę wlać do kubeczków. Ustawić naczynia z mleczkiem w płaskim garnku z ciepłą wodą, sięgającą do połowy wysokości kubeczków, przykryć naczynie i podgrzać, nie doprowadzając do wrzenia wody, do chwili, aż masa w kubeczkach zrobi się galaretowata. Wtedy kubeczki należy wyjąć, okroić dookoła nożem mleczko i wyłożyć deser na talerzyki. Można polać sokiem lub przybrać dżemem
SK