Zadając pytanie osobom dorosłym: kiedy były dziećmi co najbardziej lubiły jedząc posiłki np. śniadanie, odpowiadają, że poczucie ciepła rodzinnego domu, bycie jedną rodziną i radość. Dobre wspomnienia i kojarzące się z nimi pozytywne emocje, to jeden z elementów budujących szczęśliwe życie. Dlatego warto korzystać z każdej okazji, by budować bazę takich wspomnień – także dla naszych dzieci, aby mogły z nich czerpać w przyszłości i tworzyć podobną dla własnych pociech.
Duże znaczenie dla powstania pozytywnych wspomnień i emocji, które towarzyszą nam od dzieciństwa przez całe życie,mają codzienne, pełne ciepła i poczucia bezpieczeństwa chwile spędzone z najbliższymi. Do takich momentów należy np. wspólne, rodzinne śniadanie. 21% badanych mam deklaruje, że kiedy były dziećmi,rodzinne posiłki o poranku dawały im, oprócz poczucia ciepła rodzinnego, jedności i radości, również pozytywną energię na cały dzień.Te chwile kojarzą się także z poczuciem bezpieczeństwa (wskazało tak 22%) oraz szczęściem (20%) – czyli emocjami, które budują solidne podstawy do tego, by stać się zadowolonym z życia dorosłym.
Warto zatem co dzień rano spędzić chociaż kilka minut z najbliższymi przy stole. Najlepiej, aby śniadanie nie było pracochłonne. Posiłek upłynie wtedy w spokojnej i jeszcze milszej atmosferze. Ważne jednak, by był wartościowy i pożywny. Doskonale sprawdzą się tutaj chrupiące, pyszne zbożowe płatki, które powstały ze złocistej, najwyższej jakości kukurydzy. Mają prosty skład i nie zawierają żadnych sztucznych barwników. Stanowią źródło błonnika i cennego pierwiastka – fosforu.Polane mlekiem lub jogurtem są idealnym pożywnym śniadaniem dla całej rodziny. Każdy może sobie stworzyć jego własną, szybką i smakowitą wersję, dodając do płatków zbożowych np.łyżkę syropu klinowego, ulubione owoce czy orzechy. W ten prosty sposób nasz organizm zyska dawkę energii na najbliższe godziny, a my zyskamy kolejne miłe, rodzinne wspomnienie
Anna Dziemidowicz