News will be here

Czekoladowe ciasto

Składniki:
15 dag mąki
20 dag cukru
4 jaja
90 dag śmietany kremowej
6 tabliczek gorzkiej czekolady
kilka kostek białej i ciemnej startej na tarce czekolady
do posmarowania formy tłuszcz, mąka lub bułka tarta

Sposób przygotowania:
Połowę śmietany podgrzać na małym ogniu. 5 tabliczek posiekanej czekolady dodać do śmietany. Mieszać i podgrzewać aż do rozpuszczenia.Jeśli chcemy mieć ciemniejsze ciasto możemy dodać więcej gorzkiej czekolady. Wlać do miseczek i po ostygnięciu wstawić do lodówki na 4 godziny. Pozostałą tabliczkę czekolady zetrzeć na tarce. Jaja utrzeć z cukrem na jednolitą masą, dodawać stopniowo mąkę wciąż ucierając. Dodać resztę śmietany i czekoladę. Na przygotowaną blaszkę włożyć ciasto na około 20 minut do piekarnika. Piec w temperaturze 170 st. C. Upieczone przekroić na dwie równe części i pozostawić do ostygnięcia. Kiedy będzie już zimne posmarować kremem jedną część ciasta, a po złożeniu, na wierzchu pozostałym kremem. Następnie wstawić do lodówki, żeby się schłodziło. Przed podaniem udekorować, owocami, orzeszkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *