Składniki (16 sztuk):
1,5 szklanki mąki orkiszowej jasnej
szklanka maślanki
2 jajka
2 małe, kwaśne jabłka
1/4 łyżeczki sody
2 kopiaste łyżeczki dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą
dodatkowo:
6-8 łyżek dżemu Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą (po 2 na porcję)
łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Mąkę z sodą przesiewamy do miski.Dodajemy maślankę, jajka, starte jabłka i dżem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą.Dokładnie mieszamy.Na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, smażymy niewielkie placuszki.W momencie, gdy zauważymy bąbelki na ich powierzchni, przewracamy je na drugą stronę.Usmażone smarujemy dżemem Łowicz 100% z owoców Dereń z acerolą i od razu podajemy.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska