News will be here

Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami

Składniki:
6 jajek
2 łyżki kremówki
3 kabanosy ZM Henryk Kania Maestro 120 g (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
100 g boczku ZM Henryk Kania
kilka suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
suszona bazylia
starty parmezan
sól, pieprz
2 łyżki klarowanego masła
kilka listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:
Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a następnie mieszamy go z pomidorami i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy, po czym wlewamy roztrzepaną masę z jajkami.Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami.Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz, a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.
Propozycja Anety Dulby

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *