Zgubić zbędne kilogramy nie jest łatwo. Gromadzimy je od zimy do wakacji. Przed urlopem chcemy ich w szybkim tempie się pozbyć. Pomyślmy już teraz o naszej sylwetce. Co jeść, aby wrócić do formy?
Chcąc wrócić do dobrej kondycji fizycznej i wymarzonej sylwetki nie możemy skupiać się jedynie na wysiłku fizycznym. Ważna jest także zdrowa i zbilansowana dieta. Poniżej prezentujemy 5 produktów, które warto na stałe włączyć do naszego menu.
Koktajl oczyszczający
Zielone, pomarańczowe, wielokolorowe… Koktajli oczyszczających mamy do wyboru do koloru. Każdy znajdzie coś dla siebie. Można przygotować je z samych owoców lub warzyw. Najlepsze rezultaty jednak przynoszą te warzywno-owocowe. Dla przykładu: koktajl ze szpinaku, ogórka, selera, jabłka i cytryny umożliwia oczyszczenie organizmu ze szkodliwych substancji. Zawiera także błonnik pokarmowy, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowym plusem takich soków jest ich naturalny skład i niska kaloryczność. Warto je włączyć do naszej diety i przygotowywać na drugie śniadanie lub podwieczorek. W ten sposób przyspieszymy nasz metabolizm oraz wspomożemy nasze jelita, nerki i wątrobę w walce z usuwaniem toksyn. Takie koktajle działają zbawiennie również na naszą cerę. Codzienne picie szklanki świeżego soku zapobiega starzeniu się skóry i pomaga usunąć pojawiające się niedoskonałości.
Trochę przyjemności a odchudzenie
Słodycze na diecie. Niemożliwe? A jednak… Wystarczy zastosować się do kilku prostych wskazówek i bezkarnie będziemy mogli sięgnąć po słodkie przekąski. Należy jednak jeść je w godzinach porannych (Uwaga! Nie mogą one zastąpić nam śniadania). Wtedy dostarczone do organizmu kalorie przydadzą się w ciągu dnia – dodadzą nam energii i od razu nastąpi ich spalanie.Warto także postępować zgodnie z zasadą: to co jem, jest na tyle niezdrowe,że ta porcja w zupełności na dziś mi wystarczy. –Trend bycia fit przekłada się także na rynek słodkich przekąsek. Dostępnych jest coraz więcej produktów z naturalnych składników, pozbawionych sztucznych barwników i konserwantów. Wszystko to sprawia, że nawet osoby dbające o linię i zdrowie bez obaw mogą pozwolić sobie od czasu do czasu na coś słodkiego– komentuje Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć, rodzinnej firmy produkującej przekąski z ciasta ptysiowego.
Nowalijki
Wiosnę i lato kochamy nie tylko za słońce, ale także za młode warzywa. Dlaczego do diety warto włączyć nowalijki? Powodów jest dużo, ale oto kilka z nich. Rzodkiewka dzięki obecności związków siarki chroni nas przez chorobami nowotworowymi. Dodatkowo zawiera błonnik, który przyspiesza przemianę materii oraz kwas foliowy, który pomaga zapobiec anemii. Zawarty w sałacie chlorofil ma działanie bakteriobójcze, przyspiesza gojenie i chroni przez zarazkami. Kolejna nowalijka – szczypiorek, w swoim składzie posiada kwercetynę, czyli substancję przeciwutleniającą, która zapobiega zakrzepom, miażdżycy i zakażeniom. Młode warzywa dostarczają nam wielu cennych witamin i minerałów, dlatego warto sięgać po nie często i nie tylko w momencie, gdy jesteśmy na diecie.
Jakie przyprawy spalą nadmiar tłuszczu?
Wiele osób nie docenia zbawiennego działania przypraw. Dodają one nie tylko smaku przygotowanym potrawom, ale także pomagają spalić tkankę tłuszczową i przyspieszają metabolizm. Jakie przyprawy warto włączyć do naszej diety? Po pierwsze cynamon. Pobudza on do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Dodatkowo też reguluje poziom glukozy we krwi. – Na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów z cynamonem. Jego korzenny aromat sprawa, że wykorzystuje się go nie tylko do produkcji słodyczy, ale także doprawia się nim kawę czy herbatę. Stanowi on także idealny dodatek do domowej owsianki czy musli – dodaje Arkadiusz Drążek z ZPC Brześć. Do naszej diety warto dołączyć także takie przyprawy jak kurkuma, kardamon i chili, które pobudzają system trawienny do wzmożonej pracy, dzięki czemu procesy trawienne przebiegają szybciej.
Olej kokosowy na odchudzanie
Olej kokosowy określany jest najlepszym środkiem na odchudzanie. Wszystko dzięki temu, że nie odkłada się w postaci zbędnego tłuszczu, ale wykorzystywany jest do produkcji energii i spalania kalorii. Dodatkowo olej kokosowy jest bardzo sycący i na długo zaspokaja głód. Jedząc posiłek z jego dodatkiem nie przejemy się, a jednocześnie zabezpieczymy się przed podjadaniem. Idealnie nadaje się do smażenia lub pieczenia. Jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zaletą oleju kokosowego jest także to, że możemy wykorzystać go również w kosmetyce. Jest on bowiem składnikiem wielu maseczek nawilżająco-odżywczych i może być stosowany jako krem na noc.
Praca nad wymarzoną, wakacyjną figurą to nie tylko godziny spędzone na siłowni. To przede wszystkim odpowiednia dieta. Bez niej efekty wypracowane podczas ćwiczeń szybko znikną. Warto jednak pamiętać, że zmiana nawyków żywieniowych nie powinna być chwilowa, a zdrowe menu powinno na stałe zagościć w naszej kuchni.
Joanna Walczak