Składniki:
1 kg wołowiny
150 g pieczarek
50 g grzybów suszonych
2 cebule
1 marchewka
szklanka bulionu wołowego lub wody
3 łyżki oleju
liść laurowy, ziele angielskie
1/2 szklanki śmietany
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby namoczyć w bulionie i po godzinie pokroić (bulion zostawić do gotowania). Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę i marchew w kostkę. Mięso pokroić na kotlety, rozbić tłuczkiem i usmażyć na patelni, posolić. Podsmażyć też cebulę i pieczarki. Mięso i wszystkie warzywa przełożyć do rondla, dodać bulion, liść laurowy, sól, pieprz i dusić na małym ogniu pod przykryciem. W razie potrzeby dolać wody, żeby przykryć zawartość. Kiedy mięso będzie miękkie, wyjąć na talerz, a do bulionu dodać śmietanę i zrobić sos. Następnie mięso ponownie włożyć do rondla i zagotować. Można podawać z kopytkami, ziemniakami lub pyzami.