Składniki kremu:
1 młody kalafior
500 ml wywaru warzywnego
100 ml napoju kokosowego (min. 80 proc. kokosu)
sól, pieprz
Dodatkowo:
czarnuszka
chleb żytni 100% z udziałem mąki żytniej 2000 53% ze słonecznikiem i czarnuszką z oferty Pochlebnej, nagrodzony certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
Sposób przygotowania:
Kalafior gotujemy w wywarze warzywnym, następnie dodajmy mleko kokosowe i wszystko blendujemy (najlepiej w urządzeniu wielofunkcyjnym typu Thermomix), a następnie doprawiamy solą i pieprzem. Chleb żytni z udziałem 53% mąki żytniej razowej ze słonecznikiem i czarnuszką podgrzewamy w opiekaczu na grzanki, po czym układamy kromkę na kremie i posypujemy czarnuszką.
Przepis nadesłała Aneta Dulba
[…] się strawił. Kolację powinniśmy spożywać nie później niż 2 godziny przed snem. Przepisy: Krem z pieczonego kalafiora z grzankami z czarnuszką Tost francuski z grillowanym kozim serem, truskawkami i miodem Tosty z chleba żytniego z […]