Składniki – ciasto na bułeczki:
0,5 szklanki ciepłej wody
2 łyżki Majonezu Kieleckiego z czosnkiem
0,5 szklanki mleka w proszku
1 łyżeczka cukru
6 g świeżych drożdży
2 szklanki mąki pszennej
1 jajko do posmarowania bułeczek
sezam do posypania
Składniki – kotleciki wieprzowe:
40 dag mięsa mielonego wieprzowego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
1 cebula
sól, pieprz
przyprawa do mięsa mielonego
czosnek granulowany
Składniki na sos:
majonez Kielecki z czosnkiem
ketchup Kielecki łagodny Extra „SPOŁEM” Kielce – „Doceń polskie”
musztarda Kielecka delikatesowa stołowa
sól, pieprz
Dodatkowo:
kilka liści zielonej sałaty
plasterki zielonego pomidora
plasterki pomidora
żółty ser
smażona cebula
Sposób przygotowania:
Pierwszym krokiem są bułeczki. Mleko w proszku rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy majonez. Cukier oraz drożdże dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 min. Mąkę, jajo, sól i zaczyn mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto, po czym odstawiamy je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Z ciasta formujemy małe bułeczki, smarujemy je jajkiem, posypujemy sezamem i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Podrośnięte bułki pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, przyprawiamy i dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe placuszki i smażymy na patelni grillowej na rumiano.
Sos – wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku.
Bułeczki przecinamy, smarujemy sosem, układamy liść sałaty, mięso, plasterki pomidora i ogórka, cebulę i ser, przykrywamy drugą połówką bułki posmarowanej sosem i wbijamy pałeczkę.
Z przepisu Anny Koza,