Składniki:
500 g mielonego mięsa wołowego lub jagnięcego
2cebule
1 jajko
1 bułka
chlebek pita
1 łyżka Vegety Natur
½ szklanki mleka
Ajvar ostry lub łagodny Podravka
Sposób przygotowania:
Jedną cebulę pokroić w kostkę. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso włożyć do głębokiej miski, dodać cebulę, jajko i wyciśniętą z mleka bułkę. Całość dokładnie wymieszać i przyprawić Vegetą Natur. Z mięsa formować ćevapi, czyli podłużne wałeczki o długości ok. 5-7cm. Mięso grillować 10-15 min, co jakiś czas obracając. Dla wygody grillowania ćevapi można nadziewać na patyczki do szaszłyków. Chlebek pita przekroić na pół, od wewnątrz krótko grillować. Spód posmarować Ajvarem Podravka, położy cebulę pokrojoną w krążki, a na wierzch ułożyć ćevapi, przykryć chlebkiem pita.
Przepis nadesłała Martyna Brzezińska
[…] Grillując ze znajomymi warto pomyśleć o przekąskach. Czym możemy zaskoczyć przyjaciół? Warto przygotować coś wyjątkowego jak na przykład zainspirować się smakiem warzywnych past Podravka i sięgnąć po przepisy rodem z chorwackiej kuchni np.: Ćevapi z grilla po chorwacku […]