Kupiliśmy prezenty, wysprzątaliśmy dom, ubraliśmy choinkę i przygotowujemy świąteczne potrawy na wigilijną kolację. To jednak nie koniec, bo pozostaje dekoracja stołu. Musi być wyjątkowa, bo zgromadzą się przy stole bliscy i znajomi.
Jak przygotować stół, aby wyjątkowo się prezentował?
Obrus świąteczny
Po obrusie poznać dobrze nakryty stół. Powinien być
skrojony na miarę i zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony blatu. Zadbajmy, aby był czysty i nienagannie wyprasowany. Obrus musimy wyprać w pralce osobno, dopasowując temperaturę i liczbę obrotów do rodzaju tkaniny. Białe z bawełny można prać nawet w 90°C, lniane w 60°C, zaś jedwabne w temperaturze nie większej niż 30°C. Z kolei te wykonane ze sztucznych tkanin (np. plamoodporne) maksymalnie w 40°C.
Przed włożeniem obrusu do pralki, złóżmy go w kostkę i wirujmy ustawiając małą liczbę obrotów. Następnie najlepiej wysuszyć go na odpowiedniej suszarce, wyposażonej w grube druty, które zapobiegną powstawaniu zagnieceń na tkaninie. Tym sposobem skrócimy czas prasowania- wyjaśnia Magdalena Jaklewicz, ekspert marki Vileda.
Nie zapomnijmy również o dokładnym wyprasowaniu obrusa i serwetek. Najlepiej prasować tkaniny, które są jeszcze lekko wilgotne (oczywiście można użyć też generatora pary). Wówczas wygładzenie wszystkich zmarszczek będzie proste i szybkie. Można też zwilżyć suchy obrus wodą ze spryskiwacza. Aby nabrał
wyjątkowego zapachu wystarczy do czystej wody dodać kilka kropel perfum. Duże znaczenie w szybkości i dokładności prasowania ma odpowiednia deska. Prasowanie rzeczy dużych gabarytów (jak obrusy), stanie się łatwiejsze, jeśli użyjemy deski z wysuwanym stelażem (np. Perfect 2 in 1 Plus) – dodaje ekspert.
Przywróćmy blask sztućcom i zastawie
Przed kolacją wigilijną warto zadbać o zastawę i wypolerować srebra. Pociemniałe sztućce oraz naczynia stołowe ze srebra i platerowane można wyczyścić domowym sposobem. Wystarczy płaski garnek wyłożyć folią aluminiową (także jego boki), włożyć do niego sztućce i zalać zimną solanką, czyli wodą wymieszaną z dużą ilością soli. Następnie postawić na kuchence i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 10 minut, po tym czasie zdjąć z płyty grzewczej, a po przestudzeniu wyjąć i wytrzeć sztućce do sucha.
Najlepiej wypolerować je delikatnymi ściereczkami na rolce (np. Light&Soft), które, w przeciwieństwie do ręcznika papierowego, nie pozostawią mikro włókien. Z kolei sztućce ze stali szlachetnej można myć w
zmywarce. Jednak regularne używanie detergentów często powoduje różnego rodzaju zarysowania. Dlatego, jeśli chcemy, aby sztućce na długo zachowały blask skorzystajmy z domowego sposobu. Zanurzmy je na kilka minut w szklance z gorącą wodą i octem. A następnie dokładnie wypolerujmy. Bardziej uporczywe plamy usuniemy specjalną ściereczką do armatury napyloną dwutlenkiem tytanu (np. Anti-Kalk), która zbiera wodę, usuwa osad oraz nie powoduje zarysowań – radzi ekspert.
Zapach Świąt
Kiedy wszystko już przygotowane, a dom lśni
czystością, warto zadbać o przyjemny zapach. To sprawi, że nasze mieszkanie będzie jeszcze bardziej intrygujące. Aby w domu unosił się aromat Bożego Narodzenia, upieczmy plasterki pomarańczy, posypane cynamonem i goździkami. Możemy ozdobić nimi świąteczną girlandę i umieścić ją w każdym pokoju, wtedy zapach rozejdzie się po całym domu.
Anna Rogoźnicka