Nie wierz w to, że jest wspaniały środek na zrzucenie wagi. Zamiast sięgać po tabletki odchudzające i drogą dietę zastosuj kilka wskazówek i wprowadź przyprawy do swojej kuchni.
Wyeliminuj chipsy, wody gazowane (sztucznie barwione), zupy z papierka i fast foody oraz ogranicz słodycze. Posiłki spożywaj o stałych porach, nie dojadaj i pij jak najwięcej czystej wody.
Kuchnia do smaku
Dodawaj przyprawy do każdej potrawy. Z poniższych ziół wybierz te, które przypadną Ci do gustu. Jeśli niektórych nie stosowałaś do tej pory, wypróbuj.
Pieprz czarny – na problemy trawienne. Pomaga spalać tłuszcz. Jeśli Twoi domownicy lubią ostre potrawy, możesz go śmiało używać.
Kurkuma – pomaga spalać tłuszcz i redukuje ryzyko cukrzycy.
Papryka – ostra (chili) i słodka pozwala na szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Wspomaga proces trawienia.
Kminek – zapobiega wzdęciom, pomaga w trawieniu i przyspiesza działanie enzymów metabolicznych.
Cynamon – reguluje on poziom glukozy we krwi i wpływa na zmniejszenie wagi ciała.
Imbir – pozwala na szybsze spalanie kalorii, przez podnoszenie się temperatury ciała. Łagodzi dolegliwości trawienne, gdyż pobudza produkcję soków trawiennych. Imbir sprawia, że czujemy się bardziej syci i odchodzi ochota na dodatkowe przekąski.
Goździki – łagodzą problemy trawienne, gdyż działają osłonowo na układ trawienny. Goździki pomagają na wzdęcia, wymioty i działają leczniczo na wrzody żołądka.
Bazylia – wspomaga trawienie, zwiększa wydzielanie soku żołądkowego. Działa też rozkurczowo.
Kardamon – wspomaga proces trawienia i wzmacnia funkcje metabolizmu. Jest idealny przy odchudzaniu.
Gorczyca -zalecana jest na zaparcia i wzdęcia. Działa przeciwzapalnie przy nieżycie żołądka i jelit.
Żeń-szeń – zapobiega gromadzeniu się tłuszczu w komórkach. Uwalnia insulinę i odgrywa ważną rolę w procesie odchudzania.
Curry – poprawia trawienie, szczególnie tłuszczów.
Majeranek – zapobiega wzdęciom, zapobiega zatrzymywaniu wody w organizmie, zapobiega wzdęciom, zwiększa wydzielanie żółci, pomaga w odchudzaniu.
Mięta – pobudza trawienie i zapobiega wzdęciom. Zmniejsza apetyt na słodkie przekąski.
Zioła doceniane są od tysięcy lat. Leczniczo działają na organizm, przez co pozwalają ograniczyć dozowanie leków. Zioła nie tylko zmniejszają dolegliwości trawienne, regulują pracę jelit, likwidują kamienie, uwalniają od wielu chorób, ale zapobiegają chorobom nowotworowym.
Wprowadź więc na stałe do swojej kuchni, a rano i wieczorem zaserwuj sobie szklankę herbatki ziołowej. Po pewnym czasie będziesz czuła się znacznie lepiej. Jeśli będziesz robiła napary z mieszanki ziół, z czasem zapomnisz o poważniejszych dolegliwościach i tabletkach.
AM