Składniki:
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula
½ puszki kukurydzy
6 mini kolb kukurydzy
6 różyczek brokułu
1 kostka tofu
20 g suszonych podgrzybków Devaldano
Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól
Sos sojowy
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.
Przepis na lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie nie tylko świetnie prezentuje się na talerzu, ale jest smaczne i aromatyczne. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu. Posiłek będzie smakował fanom kuchni wege i miłośnikom tradycyjnych potraw.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska