Składniki:
300g świeżych buraków
4 łyżki pestek dyni
1 mała marchewka
1 łyżka kaszki warzywnej z dynią i kukurydzą Holle
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka soli
Pieprz i majeranek do smaku
Sposób przygotowania:
Na patelni uprażyć pestki dyni (do zarumienienia). Buraki oraz marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce (z dużymi oczkami) i podsmażyć na oliwie. Dusić na małym ogniu do uzyskania miękkości. Pod koniec duszenia dodać: przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz, majeranek i sól. Pomieszać i moment trzymać na małym ogniu. Lekko przestudzić i dodać uprażone pestki, sok z cytryny i łyżkę kaszki warzywnej z kukurydzą i dynią. Wszystko zmiksować blenderem na gładką masę. Możemy pastę doprawić łyżką majonezu lub jogurtu naturalnego. Pasta wzbogaci menu także dzieci. Można ją spożywać z pieczywem, plackami, krakersami i dodawać do zapiekanek, sosów, farszów, a także gęstych zup. Nadaje się do spożycia zarówno na zimno jak i na ciepło. Można ją wykorzystać na bardzo wiele sposobów.
Z przepisu Kamili Nowakowskiej