Chrupiące batoniki zbożowe

Polecamy przepis na zdrową, chrupiącą i pyszną przekąskę, która umili przerwę między lekcjami, sprawdzi się jako smakołyk podczas wycieczek szkolnych oraz chwil spędzonych w rodzinnym gronie. Wspólne przygotowywanie zdrowych batoników to świetny sposób na naukę poprzez zabawę.
Składniki:
30 g ekspandowanego owsa Soligrano
15 g jagieł ekspandowanych w miodzie Soligrano15
40 g żyta ekspandowanego Soligrano
100 g cukru trzcinowego
80 g masła
60 g miodu

Sposób przygotowania:
Masło, miód i cukier trzcinowy należy przełożyć do garnka i gotować na małym ogniu przez 9 minut. Następnie garnek zdjąć z ognia, dodać ekspandowany owies, jagły i żyto ekspandowane. Całą masę wymieszać, tak aby zboża ekspandowane równomiernie się rozłożyły. Następnie przełożyć masę do silikonowej formy do batonów – w każdej powinna znaleźć się około 1 cm warstwa. Następnie formę przełożyć w chłodne miejsce i czekać 1 godzinę do zastygnięcia i ochłodzenia się masy.
Przepis nadesłała Łucja Cymkiewicz

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *