News will be here

Penne z kabanosem, żółtym serem i pomidorami

Składniki:
– 1,5 szklanki makaronu penne
– Kabanosy Pieczone Maestro Zakładów Mięsnych Henryk Kania S.A. (TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
– 2 pomidory
– 2 ząbki czosnku
– małe opakowanie przecieru pomidorowego
– 1 średnia cebula
– starty ser żółty do posypania potrawy
– świeży szczypiorek
– zioła prowansalskie
– sól, pieprz
– oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kabanosy kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni razem z cebulą aż do zarumienienia, przyprawiamy do smaku. Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy, potem dodajemy przecier i posiekane pomidory. Dusimy do 15 minut mieszając.
Gotowy sos i składniki mieszamy z makaronem. Wyłożony na talerz makaron i sos można posypać startym parmezanem oraz dużą ilością szczypiorku. Można także dodać przyprawy do smaku.
Przepis nadesłała Aneta Dulba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *