News will be here

Jak zwalczyć przeziębienie domowym sposobem?

Przeziębienie leczmy od razu. Kiedy pojawią symptomy: zmęczenie, osłabienie, drapanie w gardle lub katar, nie czekajmy, aż choroba się rozwinie. Możemy domowym sposobem zwalczyć przeziębienie.
Tradycyjny rosół
Rosół polecały nasze babcie. Rosół jest smaczny, wzmacnia organizm i uzupełnia niedobory wody. Dostarcza białka niezbędnego do regeneracji organizmu. W rosole bowiem mamy warzywa, mięso i przyprawy. Rozgrzewa i wzmacnia chory organizm.

Zimne okłady
Wystarczy mokrą ściereczkę, ręcznik zmoczyć w zimnej wodzie i przyłożyć na chore miejsce. Kiedy zrobi się ciepły zmieniamy okład.

Inhalacje
Przynoszą ulgę choremu organizmowi. Do miski sypiemy kilka łyżek majeranku i zalewamy litrem wrzącej wody. Wdychamy opary przez pochylenie przykrytej głowy ręcznikiem (przez 15 minut). Trzy inhalacje dziennie przez kilka dni przynosi dobry efekt.

Wspomagajmy się także polskimi owocami, które są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe, bo zawierają witaminy wspomagające leczenie przeziębienia.

Czarny bez –dzięki zawartości m.in.: witaminy: C, B1, B2, A; żelaza, potasu, wapnia, sodu, pektyny, garbników, sambunigryny,  zwalcza gorączkę i łagodzi kaszel oraz  wzmacnia odporność organizmu.
Ta niezbyt lubiana roślina działa napotnie, przeciwzapalnie i przeciwgorączkowo. Jest moczopędna i uszczelnia ściany naczyń włosowatych oraz poprawia ich elastyczność. Czarny bez można stosować do płukania chorego gardła, okładów przy zapaleniu spojówek. Zalecany jest w przypadku grypy, anginy  i przy stanach zapalnych dróg oddechowych. On nie tylko pomaga doraźnie, ale wzmacnia również system immunologiczny.

Malina – to owoc, który zna praktycznie każdy. Bogaty w witaminy: A, E, C, K, z grupy B; kwas foliowy, magnez, potas, i żelazo działa jak naturalna aspiryna i oczyszcza organizm z nagromadzonych toksyn. Ponadto reguluje pracę jelit i przemianę materii. Sok z malin działa przeciwgorączkowo, przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, rozgrzewająco oraz napotnie. Owoce maliny wzmacniają układ odpornościowy. Syrop lub sok z malin dodany do herbaty działa rozgrzewająco i kojąco.

Czarna porzeczka – zawiera ogromne ilości witaminy C. Jej spożywanie jest zalecane w okresie jesiennym, kiedy najłatwiej  zachorować na anginę lub grypę. Sok lub konfitura z czarnej porzeczki jest idealną bronią przeciwko wirusom. Czarna porzeczka zalecana jest w zapobieganiu i leczeniu objawów grypopodobnych. Sok z owoców dodany do herbaty, rozgrzewa organizm i zwiększa jego odporności. Zarówno owoce jak i liście porzeczki zawierają duże ilości witaminy C.  Tak mało doceniana czarna porzeczka zawiera wiele minerałów jak np.:  magnez, srebro, mangan, ołów, miedź, siarkę oraz olejki lotne. Jej owoce, sok i wywar możemy zastosować przy innych dolegliwościach jak: choroba jelit, wrzody żołądka i zapalenie błony śluzowej żołądka.

Aronia -jej cierpkie owoce zawierają witaminy: C, A, E, B, B2, B6, PP,; błonnik, enolokwasy, pektyny,flawonoidy, karoten, rutynę oraz sole mineralne: jod, wapń, molibden, bor, miedź i kobalt.
Dzięki bogatej zawartości m.in. witamin, łagodzi przeziębienia, zwiększa odporność organizmu i leczy wiele innych poważnych schorzeń. Soku i konfitur z aronii  nie może zabraknąć w naszej kuchni. Doceńmy wartość tego owocu, a wzmocnimy system immunologiczny.

Zielone warzywa liściaste, jaja, wątróbka i czerwone mięso są bogate w selen i cynk i wspomagają leczenie przeziębienia.

Jeśli przez cały rok będziemy zażywali 2 tabletki dziennie Rutinoscorbin, problemy z przeziębieniem będą pojawiać się znacznie rzadziej. Niedługo wiosna i polskie nowalijki. Spożywajmy ich jak najwięcej. Wybierajmy jednak te najbardziej ekologiczne.
arka

PL_PROSP_bezale-zdrowie

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *