News will be here

Zapiekane kluski śląskie z niebieskim serem pleśniowym, orzechami włoskimi i rukolą

Składniki:
Sos serowy:
100 g niebieskiego sera pleśniowego
150 g kremowego serka twarogowego
szklanka śmietany 18%
opakowanie klusek śląskich z dziurką Jawo
2 łyżeczki suszonego oregano
5 łyżek orzechów włoskich
½ szklanki tartego sera na wierzch
rukola
sól i pieprz
łyżeczka masła
oliwa z oliwek, najlepiej extra vergine lub vergine
sok z cytryny

Sposób przygotowanie:
Ugotuj kluski śląskie z dziurką Jawo zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. W międzyczasie przygotuj sos serowy: serek twarogowy przełóż do rondelka, wlej śmietankę, wsyp pokruszony ser pleśniowy, a następnie podgrzewaj na małym ogniu. Cały czas mieszaj, aż ser się rozpuści i powstanie gładki sos. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem. Ugotowane kluski ułóż w naczyniu, polej sosem, przypraw pieprzem i oregano, posyp orzechami i tartym serem oraz zapiekaj ok. 7 – 10 min. do czasu aż sos ponownie się roztopi, a wierzch lekko zarumieni. Umyj i osusz rukolę, oprósz solą i pieprzem, dodaj oliwę i sok z cytryny. Ułóż rukolę na zapieczonych kluskach i gotowe.
Przepis nadesłała Aneta Rymarska

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *