News will be here

Śledź w oleju rzepakowym pod cynamonem

Składniki:
0,5 kg filetów śledziowych Matjas (czystych lub w oleju)
1 średnia cebula
garść rodzynek
mielony cynamon
Zdrowy Olej Rzepakowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon (eksperci dwukrotnie nagrodzili go znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
Zdrowy Olej Rydzowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon
kolorowy, świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jeśli kupiliśmy śledzia w zalewie olejowej, najlepiej go przepłukać, żeby olej nie zaburzył smaku. Filety kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy w półmisku lub innym zamykanym pojemniku. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce i układamy ją na pierwszej warstwie śledzia. Dodajemy kilka rodzynek, oprószamy cynamonem wg uznania (to aromatyczna przyprawa, nie warto przesadzać) i doprawiamy pieprzem. Całość podlewamy olejem rzepakowaym Green Spoon, można dodać także kilka kropek oleju rydzowego (który doda posmaku cebulowo-korzennego). W podobny sposób, według uznania, układamy kilka warstw śledzia. Gotową potrawę umieszczamy na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowa do spożycia.
Dobrym dodatkiem do niej jest świeży chleb i naturalne masło.
Przepis nadesłała Aneta Dulba

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *