Zapiekanka bezglutenowa z makaronem, brokułami i mozzarellą

Składniki na 4 porcje:
500 g brokułów
250 g grzybów (pieczarki lub leśne)
1 papryka
1 mozzarella
250 g makaronu bazglutenowego 3 PAULY Teff Fusilli
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany
2 szczypty soli
2 szczypty pieprzu
2 szczypty słodkiej papryki
150 g tartego sera żółtego
1 łyżka oleju do natłuszczenia formy

Sposób przygotowania:
Posmarować naczynie do pieczenia olejem. Warzywa i grzyby umyć, podzielić brokuły na małe kwiatuszki, grzyby i paprykę pokroić w grubą kostkę, drobno posiekać mozzarellę. Rozgrzać na termoobiegu piekarnik do 180 ° C i wymieszać niegotowany makaron 3 Pauly Teff Fusilli z warzywami i mozzarellą w naczyniu żaroodpornym. Wymieszać bulion warzywny, śmietanę oraz przyprawy, zalać makaron i zamieszać raz. Przykryć formę i piec zamkniętą w temperaturze 180 ° C przez około 35 minut. (Podczas pieczenia po ok 20 minutach wymieszać wszystko jeszcze raz, zamknąć i piec dalej). Po 35 minutach pieczenia otworzyć foremkę, posypać danie startym serem żółtym i piec w otwartej formie przez następne 10-15 minut, aż ser będzie złotobrązowy. Wyjąć zapiekankę z piekarnika i odstawić na około 10 minut.

To prosty przepis na aromatyczny obiad (gorącą kolację) bez glutenu.  Zapiekanka makaronowa to nie tylko pyszne, ale także świetnie się prezentujące się danie. Można ją piec w dużym naczyniu żaroodpornym lub w mniejszych foremkach do zapiekania, przykrywając je podczas pieczenia folią aluminiową.
Przepis nadesłała Kamila Nowakowska

You may also like...

Add a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *