Składniki:
Niepełne 2 szklanki mleka
4 jajka, wanilia, 5 łyżek cukru
4 łyżki mąki, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, szczypta soli
13 dag śmietanki
truskawki, maliny
Sposób przygotowania:
Naciętą laskę wanilii (miąższ i laskę) dodać do mleka i posolić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i wymieszać. Mleko podgrzać, ale nie gotować. Wyjąć laskę wanilii i wlać do żółtek. Wstawić na kuchenkę i gotować tak długo, póki krem nie zgęstnieje. Gęsty krem wstawić do zimnej wody i mieszać do czasu, aż ostygnie. Truskawki, maliny, 2 łyżeczki soku dodać do kremu/ Osobno ubić białka (dodać szczyptę soli) i śmietanę na sztywno i połączyć z kremem, wymieszać. Gotowy krem przełożyć do kielichów lub salaterek w wstawić na pół godziny do lodówki. Można przybrać bakaliami, czekoladą.