News will be here

Dobre placuszki

placuszki_ciastoSkładniki:
60 dag mąki
30 dag maślanki
10 dag masła, 1 białko, 2 łyżki wody
1/2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
tłuszcz i mąka do wysmarowania blaszki

 

Sposób przygotowania:
w naczyniu wymieszać mąkę, proszek i sól oraz masło. Ciasto zagnieść, żeby powstała grudkowata masa. Dodać maślankę i wyrobić ciasto na gładką masę. następnie rozwałkować ciasto na cienki placek. Wyciąć szklanką lub kubkiem krążki i ułożyć na przygotowanej blaszce. Białko roztrzepać z wodą i posmarować krążki po wierzchu. Piec w rozgrzanym piekarniku (220 st. C) około 15 minut. Po upieczeniu można posypać pudrem lub konfiturą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *